Opas täydellisen verhovärin valintaan

21.05.2024

Miten valita täydellinen väri verhoille?

Teksti: Katja Blomqvist

Verhovärin valintaan vaikuttavat mm. minkälaisen tunnelman haluat kotiisi luoda ja minkälainen värimaailma sinulla kodissasi jo on.

Lähtökohtaisesti vaaleat ja viileät sävyt loitontavat ja lämpimät ja tummat sävyt tuovat lähemmäs.

Tummia sävyjä usein pelätään, mielestäni aivan turhaan. Tummat ja lämpimät sävyt luovat tunnelmaa ja kodikkuutta, sekä kutsuvan ja syleilevän tunnelman.

Vaaleat ja viileät sävyt puolestaan korostavat tilan tuntua ja luovat rauhoittavan ilmapiirin.

Huomioimalla seuraavat seikat verhovärin valinnassa, saat juuri omaan kotiisi sopivat verhot:

Tunnelma: Minkälaisen tunnelman haluat luoda? Tummat ja lämpimät värit tuovat lähemmäs ja tuntuvat kodikkaalta, kun taas vaaleat ja viileät värit tekevät tilasta ilmavamman ja luovat rauhoittavan tunnelman.

Nykyinen värimaailma: Tarkastele huoneessasi jo olevaa värimaailmaa. Verhosi tulee olla sopusoinnussa nykyisen värimaailman kanssa ja luoda yhdessä sen kanssa harmoninen ja yhtenäinen kokonaisuus.

Huoneen käyttötarkoitus: Huoneen käyttötarkoitus voi ohjata värivalintaasi. Esimerkiksi lämpimät sävyt, kuten punainen, oranssi ja keltainen, luovat kutsuvan ja intiimin tunnelman olohuoneeseen, kun taas viileät sävyt, kuten vihreä ja sininen, ovat rauhoittavia ja sopivat makuuhuoneeseen.

Tyyli: Huoneen sisustustyyli ohjaa värivalintaasi. Esimerkiksi tummemmat ja täyteläisemmät värit nähdään usein ylellisempinä, kun taas vaaleammat ja pehmeämmät sävyt ovat rennompia. Huomioi, että huoneen yleisilmeeseen vaikuttaa verhovärin lisäksi, myös verhon materiaali. Paksut materiaalit, kuten sametti ja silkki luovat yleisesti ylellisempää tunnelmaa, kun taas ohuemmat materiaalit, kuten puuvillaiset ja pellavaiset kankaat, ovat rennompia.

Kontrasti: Päätä, haluatko verhojen erottuvan keskipisteenä vai sulautuvan sisustukseen. Kontrastivärit kiinnittävät huomion, kun taas seinän kanssa samaa sävyä olevat verhot sulautuvat enemmän taustaan.

Valaistus: Vaaleammat värit voivat kirkastaa huonetta, jossa on vähemmän valoa, kun taas tummemmat värit voivat tarjota kodikkaan tunnelman hyvin valaistussa tilassa.

Verhovärin valinnassa oikeaa tai väärää vaihtoehtoa ei ole. Valitsemasi väri ja materiaali vaikuttavat merkittävästi huoneen tunnelmaan ja tyyliin, joten käytä aikaa pohtiaksesi yllä mainittuja seikkoja, jotta löytäisit juuri sinun tarpeisiisi toimivan sävyn.

Tarvitsetko ammattilaisen apua verhojesi suunnitteluun?