Ripusta verhot kuten ammattilainen

09.02.2024

Vältä kolme yleistä virhettä verhojen ripustuksessa

Teksti: Katja Blomqvist

Vältä yleiset virheet - Ripusta verhosi kuin ammattilainen
Vältä yleiset virheet - Ripusta verhosi kuin ammattilainen

Oletko hankkinut uudet, sisustukseen sopivat verhot, mutta ripustettuasi ne, jokin tuntuu silti olevan pielessä? Et kuitenkaan pysty sanomaan missä ongelma piilee. Syy on mitä todennäköisimmin verhojen ripustustavassa.

Verhojen tarkoitus on kehystää ikkunaa, ei peittää sitä. Oikein ripustetuilla verhoilla huone näyttää korkeammalta, ikkunat ja huone näyttävät suuremmilta, ja saat enemmän valoa huoneeseen.

Alla olevilla vinkeillä vältät yleiset virheet verhoja ripustettaessa, ja saat huoneesi näyttämään viimeistellyltä.

Jos olet vasta suunnittelemassa uusien verhojen hankintaa, tai mietit mitä sinun tulisi verhosuunnittelussa ottaa huomioon, lataa itsellesi ilmainen verhosuunnittelun opas, jossa annan sinulle vinkkejä ammattilaisen näkökulmasta.

Vältä yleiset virheet - Ripusta verhosi kuin ammattilainen

Asenna verhotanko tai -kisko riittävän korkealle

Kiinnitä huomiota verhotangon asennuskorkeuteen. Yleinen virhe on asentaa tanko tai kisko liian matalalle. Kun asennat verhotangon melkein katonrajaan, luot illuusiota korkeammasta tilasta. Verhotangon oikea korkeus on noin 5-10 cm katonrajasta, tai 2/3 ikkunakarmin ja katon välisestä tilasta. Riippuen huonekorkeudesta, voi verhokiskon asentaa myös kattoon. Jos ikkunan ja katon väliin jää hyvin paljon tilaa (yli 50 cm), kannattaa verhotanko asentaa noin 30-35 cm ikkunakarmin yläpuolelle.

Valitse riittävän pitkä verhotanko tai -kisko

Verhojen tarkoitus ei ole peittää ikkunaa, vaan kehystää sitä. Verhotanko saisi olla vähintään 80-100 cm pitempi, kuin ikkunan leveys. Toisin sanoen verhotanko tulee tällöin 40-50 cm ikkunan kummallekin puolelle. Riippuen ikkunan leveydestä ja sijoittelusta, sekä huoneen sisustuksesta, voi verhokisko (tai tanko) olla myös koko ikkunaseinän levyinen. Verho tulee tällöin enemmän seinän puolelle, eikä peitä ikkunaa. Ikkuna näyttää suuremmalta ja päästää enemmän valoa sisään.

Valitse oikean mittaiset verhot

Liian lyhyet verhot saavat huoneen näyttämään todellista matalammalta. Suorien sivuverhojen tulisi ulottua vähintään 1 cm:n päähän lattiasta. Verhot voivat olla myös ylipitkät, mikä luo ylellistä tunnelmaa, mutta on siivouksen kannalta haastavampaa. Kun verhot ulottuvat katonrajasta lattiaan, luo se illuusion korkeastammasta tilasta. 

Verhojen oikea ripustustapa

Tässä kuvassa verhotanko on asennettu oikealle korkeudelle lähelle katonrajaa, ja ulottuu n. 40 cm ikkunan kummallekin puolelle. Näin verhot sijoittuvat enemmän seinän puolelle ja kehystävät ikkunaa, eivätkä estä valoa tulvimasta sisään. Ikkuna myös näyttää isommalta. Lattiaan asti ulottuvat verhot saavat huoneen näyttämään korkeammalta.

Verhojen väärä ripustustapa

Tässä kuvassa verhotanko on asennettu juuri ikkunakarmin yläpuolelle, ja on pituudeltaan saman mittainen kuin ikkunan leveys. Verhot peittävät suuren osan ikkunasta, ja ovat aivan liian lyhyet. Huone ja ikkuna näyttävät pieniltä ja ahdistavilta, ja verhot estävät valon pääsemisen huoneeseen.

Uskoisitko jos sanon, että ikkuna ja huone ovat kummassakin kuvassa täsmälleen saman kokoiset?