Kolme syytä miksi remonttibudjettisi ei pidä

12.04.2022

Näin pysyt remonttibudjetissasi

Teksti: Katja Blomqvist
Kolme syytä miksi remonttibudjettisi ei pidä
Kolme syytä miksi remonttibudjettisi ei pidä

Kolme varmaa tapaa räjäyttää remonttibudjetti on aloittaa remontti ilman minkäänlaisia suunnitelmia, kilpailuttamatta urakoitsijoita ja aloittaa remontti ennen kuin tiedät sen kustannusrakennetta. Järjestelmällisyys ja suunnitelmallisuus ovat avainsanoja pysyäksesi remonttibudjetissasi. Hyvästä suunnittelusta huolimatta on kuitenkin aina hyvä varautua jonkinlaisiin yllätyksiin. Rakenteiden purkaminen, ja niiden alta paljastuvat ongelmat esimerkiksi, saattavat aiheuttaa kustannuksia joita on mahdotonta ennakoida. Lue alla lisää vinkkejä remonttibudjetissasi pysymiseen.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Remontin suunnittelu on koko remontin tärkein osa-alue, varaa siis suunnittelulle reilusti aikaa. Ilman suunnitelmaa remontin tavoite ja lopputulos jäävät epäselviksi, ja näin ollen mahdollisuus odottamattomille kustannuksille kasvaa. Ilman selkeää tavoitetta ja suunnitelmaa, joudut tekemään nopeita päätöksiä remontin edetessä, päätöksiä joita voit katua myöhemmin, ja joiden kustannusvaikutuksia et tiedä. Kun tavoite on kirkkaana mielessä, on mahdollisiin muutoksiin helpompi reagoida remontin edetessä. Tällöin myös lopputuloksesta tulee sinun tarpeidesi mukainen yhtenäinen ja harmoninen kokonaisuus.


Kilpailuta urakoitsijat

Urakoitsijoiden kilpailutus antaa sinulle mielikuvan remontin kustannuksista. Remonttisuunnitelman kanssa sinun on paljon helpompi saada kilpailukykyisiä tarjouksia. Ilman suunnitelmaa, jokainen tarjous voi poiketa toisistaan niin paljon, että vertailu niiden välillä on mahdotonta. Ilman suunnitelmaa tehty kilpailutus nostaa myös hyvin todennäköisesti urakan hintaa ja riski sille, että hinnassa on ns. "ilmaa" on suurempi. Epämääräisten tai olemattomien suunnitelmien perusteella urakoitsijan on mahdotonta ottaa kaikkea urakkaan liittyvää huomioon. Suunnittelemattomien ja odottamattomien lisätöiden vuoksi hinta saattaa nousta hyvinkin korkeaksi.  


Aloita remontti maltilla

Aloita remontti vasta sitten, kun sinulla on koko kustannusrakenne tiedossasi. Pyydä tarjoukset kaikista isoista hankinnoista, kuten esim. kiinteistä kalusteista ja sisustusmateriaaleista sekä selvitä tuotteiden toimitusajat. Tee mahdolliset asbesti-, ym. kartoitukset ennen remontin alkua ja huolehdi tarvittavat lupa-asiat ja ilmoitukset kuntoon. Liian hätäisesti aloitettu remontti tietää turhaa rahan menoa, kun esim. sähkö- tai putkimies tulee paikalle suunniteltua useammin sen takia, että kaikkia tarvittavia materiaaleja ei ole ollut käytettävissä ensimmäisellä käyntikerralla, tai muutat mielesi kesken remontin.

Kuinka voin auttaa?

Kun tarvitset apua suunnitteluun, remonttiprosessin hallintaan, tai sen johonkin osa-alueeseen, otathan yhteyttä.