Mitä lamppupakkauksen merkinnät tarkoittavat?

21.12.2022

Mitä lumen, kelvin ja CRI (tai RA) lamppupakkauksessa tarkoittavat, ja mitä tekemistä niillä on sisustamisen kanssa?

Teksti: Katja Blomqvist

Lumen, kelvin ja CRI vaikuttavat siihen, miten koemme valon, värit, sekä tilan.
Lumen, kelvin ja CRI vaikuttavat siihen, miten koemme valon, värit, sekä tilan.

Tiedätkö mitä kaikki lamppupakkauksessa olevat merkinnät tarkoittavat? Pakkauksessa on muutama merkintä, joihin sisustusnäkökulmasta tulisi kiinnittää huomiota. Nämä ovat lumen, kelvin, ja CRI (tai RA). Nämä luvut vaikuttavat siihen, miten koemme valon, värit, sekä tilan. Mutta mitä nämä luvut kertovat, ja miksi niihin pitäisi kiinnittää huomiota lamppua ostaessa?


Lumen (lm) -luku kertoo valon kirkkauden. Mitä suurempi luku, sitä kirkkaampi valo. Huoneen käyttötarkoitus, sekä valaisinten määrä huoneessa vaikuttavat siihen kuinka monta lumenia yhdessä lampussa pitäisi olla. Valon määrän tarpeeseen vaikutta myös pinnat, joista valo heijastuu, sekä tilaa käyttävien henkilöiden ikä. Näkökykymme yleensä heikkenee iän myötä, ja siksi iäkkäämpi henkilö tarvitsee enemmän valoa kuin nuorempi.

Kotoisa tunnelma syntyy lämpimästä valosta
Kotoisa tunnelma syntyy lämpimästä valosta

Kelvin (k) -luku kertoo lampun värilämpötilan. Mitä suurempi kelvin-luku, sitä kylmempää, tai sinisempää on valo. Kelvin-lukua ei pidä sotkea valon kirkkauteen. Valo ei ole kirkkaampaa, vaikka kelvin-luku olisi suurempi. Tilan käyttötarkoitus ja haluttu tunnelma vaikuttavat siihen, mikä kelvin-luku lamppuun tulisi valita. Valon värilämpötila vaikuttaa myös vireystilaan. Mitä enemmän tarkkuutta vaativia tehtäviä tilassa teemme, sen kylmempää valon tulisi olla. Esimerkiksi olohuoneeseen johon halutaan kotoista tunnelmaa riittää 2700-3000 kelviniä, kun taas työhuoneessa tarvitaan 3500-4000 kelviniä. Samassa tilassa samaan aikaan päällä olevien lamppujen tulisi kaikkien olla samaa värilämpötilaa.

RA tai CRI -indeksi on värintoistoindeksi. Värintoistoindeksi kertoo kuinka totuudenmukaisesti lamppu toistaa kalusteissa, ja pinnoissa olevat värit. Paras värintoistoindeksi on 100. Päivittäistavarakaupoissa myytävien lamppujen värintoistoindeksi on yleensä noin 80, ja kotikäyttöön suositellaankin indeksiä, joka on vähintään 80.  Värintoistoindeksiin kannattaa lamppua ostaessa kiinnittää huomiota, haluathan että sisustuksesi värit näyttävät mahdollisimman luonnonmukaisilta.