Tekoäly suunnittelee kotisi sisustuksen puolestasi, vai suunnitteleeko sittenkään?

19.04.2024

Miten voit hyödyntää tekoälyä kodin sisustussuunnittelussa?

Suunnitteleeko tekoäly jatkossa kotimme?
Suunnitteleeko tekoäly jatkossa kotimme?

Tekoälysovelluksia kuvien ja tekstin tuottamiseen löytyy sekä maksullisia, että maksuttomia. Tämän blogin tarkoitus ei kuitenkaan ole verrata eri tekoälysovelluksia ja niiden ominaisuuksia keskenään, vaan ennemminkin antaa sinulle ideoita ja vinkkejä siihen miten ja mihin voit hyödyntää tekoälyä oman kotisi suunnittelussa.

Sisustuskuvien tuottamisessa tekoälyllä on [omaan testaukseeni perustuvien] havaintojeni mukaan jonkin verran haasteita.

(Jos haluat siirtyä suoraan esimerkkeihin kuvien kera, niin vieritä alaspäin.)

Tekoäly sisustussuunnittelun työkaluna - haasteet

Riippumatta käytettävästä tekoälysovelluksesta, kuvat tuotetaan ns. prompteilla, eli kehotteilla tai ohjeilla. Joissakin sovelluksissa voit ladata sovellukseen myös lähdekuvan, jonka perusteella tekoäly generoi kuvan. Tarvitset kuitenkin sen lisäksi näitä prompteja kuvailemaan toivottua lopputulosta.

Haasteeksi muodostuukin promptien kirjoittaminen. Miten niitä pitäisi kirjoittaa, jotta lopputulos olisi toivotunlainen? Vastaus tähän on että, se riippuu täysin käytettävästä sovelluksesta. Yleinen sääntö promptien kirjoittamisessa on kuitenkin se, että tärkein asia tulisi promptata ensin. Mitä pitempi prompti, sen vähemmän tekoäly ottaa huomioon loppupään kehotuksia.

Muita haasteita tekoälyn käytössä sisustussuunnittelun työkaluna on se, että tekoälyn tuottamat sisustuskuvat ovat hyvin pitkälti amerikkalaisen sisustustyylin mukaisia, eli turhan koristeellisia suomalaiseen makuun. Tekoälyllä pystyy tuottamaan myös meidän suomalaisten makuun soveltuvia minimalistisempia kuvia, mutta se vaatii hieman osaamista ja ymmärrystä kulttuurisista eroista.

Vaikka pystyt prompteilla vaikuttamaan lopputulokseen, ei sinulla kuitenkaan ole 100%:sta kontrollia siihen millaisia kuvia tekoäly sinulle tuottaa. Tekoälyn tuottamiin kuviin kannattaakin suhtautua enemmän suuntaa antavina ideakuvina. Sisustusta tai varsinkaan remonttia en missään nimessä suosittele tehtäväksi täysin tekoälyn tuottaman materiaalin perusteella.

Tekoäly ei osaa ottaa tilan mittasuhteita huomioon, eli tarkkaa pohjapiirustusta kalusteiden tai toimintojen optimaalisesta sijoittelusta et [ainakaan toistaiseksi] saa tekoälyllä tuotettua. Tähän tarvitaan ihmistä, joka osaa ottaa huomioon asukkaiden mieltymykset ja soveltaa sisustussuunnittelun lainalaisuuksia, jotta koti olisi oikeasti toimiva.

Koska tekoäly perustuu tietynlaisiin oppimismalleihin, tarkoittaa se myös sitä, että se ei kykene tuottamaan sellaista lopputulosta jota ei ennestään ole olemassa. Tietynlainen luovuus jää siis puuttumaan ja sen tuottamat kuvat ovat hyvin geneerisiä.

Mihin ja miten tekoälyä voi sisustussuunnittelussa hyödyntää?

Tekoälyn tuottamat kuvat ja materiaali toimii loistavana ideointityökaluna ja inspiraationa. Hyödynnä tekoälyä esim. väripaletin ideoimiseen ja moodboardien tekoon.

Tehtävänanto

Pyysin tekoälyä tuottamaan kolme erilaista väripalettia kuvitteellisille asiakasprojekteille, sekä kullekin väripaletille moodboardin ja kuvan huoneesta, jossa tätä väripalettia on käytetty. Tuotin tämän materiaalin ja kuvat maksuttomalla Microsoftin Copilot:lla.

Tässä tehtävässä tyydyin ensimmäiseen vaihtoehtoon, jota Copilot tarjosi, enkä lähtenyt muokkaamaan lopputulosta. Copilot generoi neljä eri vaihtoehtoista kuvaa jokaiselle tehtävänannolle.

Alla olevien konkreettisten esimerkkien avulla haluan havainnollistaa sinulle, miten voisit hyödyntää tekoälyä oman sisustuksesi ideointityökaluna.

Paremman lopputuloksen saamiseksi, annoin ensin tekoälylle sisustusassistentin roolin ja kerroin, että hänellä on vuosien kokemus sisustussuunnittelijoiden auttamisesta. Sen jälkeen kerroin minkälaisesta tyylistä asiakkaani pitää ja minkälaista lopputulosta hän toivoo.

Skandinaavinen olohuone rentoutumiselle

Tehtävänanto: Asiakkaani toivoo olohuoneestaan paikkaa rentoutumiselle. Väripaletin tulisi heijastaa hänen toiveitaan. Asiakkaani pitää skandinaavisesta tyylistä.

Tekoälyn ehdottama väripaletti

 1. Pehmeä valkoinen (perusväri): Aloita pehmeällä valkoisen sävyllä seinillä, jotta ne toimisivat puhtaana ja rauhoittavana taustana. Se heijastaa luonnonvaloa kauniisti ja lisää tilan tuntua.
 2. Vaaleanharmaa (toissijainen väri): Käytä vaaleanharmaata huonekaluissa tai tehosteena suurempina pintoina. Se täydentää valkoista ja lisää hieman syvyyttä kuitenkaan häiritsemättä liikaa.
 3. Vaaleansininen (tehostesväri): Käytä vaaleansinistä tehostevärinä tyynyissä, koriste-esineissä tai yksityiskohdissa. Se on rauhallinen väri, joka tuo mieleen rauhallisen taivaan tai meren.
 4. Luonnollinen puu (tehosteväri, materiaalit): Sisällytä puuta lattioihin tai huonekaluihin. Lämpimät sävyt tarjoavat kodikkaan, maanläheisen tasapainon kylmille väreille.
 5. Salvianvihreä (tehosteväri, kasvit): Lisää salvian vihreitä ruukkukasveja tai kasvitieteellisiä tulosteita. Tämä väri edistää rentoutumista ja tuo ripauksen luontoa sisätiloihin.
 6. Vanha roosa (tehosteväri, tekstiilit): Aavistuksen lämpöä ja hienovaraisia värejä saat lisäämällä vanhan roosan värisiä tekstiilejä, kuten mattoja tai verhoja. Se on murrettu sävy, joka sopii hyvin skandinaaviseen estetiikkaan.

Muista pitää linjat puhtaina ja design-elementit minimaalisina pysyäksesi uskollisena skandinaaviselle tyylille. Myös tekstuurit ovat avainasemassa, joten harkitse neulottujen kankaiden, pellavakankaiden ja pehmeiden villamatojen yhdistämistä. Ne lisäävät struktuuria säilyttäen harmonisen värimaailman.

Tekoälyn näkemys skandinaavisesta moodboardista

Tekoälyn näkemys skandinaavisesta rentoutumiselle tarkoitetusta olohuoneesta 

Eloisa olohuone, jossa vietetään aikaa perheen kesken

Tehtävänanto: Asiakkaani pitää erittäin selkeistä linjoista ja haluaisi olohuoneen olevan eloisa paikka, jossa voi viettää aikaa perheen kesken televisiota katsellen ja pelejä pelaten.

Tekoälyn ehdottama väripaletti

Eloisan väripaletin luominen olohuoneeseen, joka on tarkoitettu perhejuhliin, television katseluun ja pelien pelaamiseen, on ilahduttava haaste. Tässä on ehdotettu väripaletti, jossa yhdistyy eloisuus puhtaisiin linjoihin, joista asiakkaasi nauttii:

 1. Pääväri: Veden sininen - Tämä kirkas, iloinen sininen voi toimia raikkaana ja kutsuvana taustana olohuoneessa, heijastaen valoa ja luoden energisoivaa tunnelmaa.
 2. Tehosteväri 1: Samettikukan keltainen - Ripaus tätä lämmintä, aurinkoista sävyä voi lisätä eloisuutta ja sopii täydellisesti sisustusesineisiin, kuten tyynyihin, koristeisiin tai taideteoksiin.
 3. Tehosteväri 2: Pehmeä harmaa - Kirkkauden tasapainottamiseksi ja puhtaiden linjojen säilyttämiseksi pehmeää harmaata voidaan käyttää isommille huonekaluille tai matoille, joka tarjoaa neutraalin pohjan.
 4. Tehosteväri 3: Keväänvihreä - Lisätehosteena keväänvihreä voi tuoda kasvun ja harmonian tunteen, ihanteellinen kasveille tai koriste-esineille.
 5. Korostusväri: Raikas valkoinen - Luodaksesi yhtenäisen tilan, sekä parantaaksesi puhdasta ja eloisaa tunnelmaa, käytä valkoista listoissa ja jopa televisiotasossa.

Muista, että avain yhtenäiseen sisustukseen on tasapainottaa värejä niin, että ne täydentävät toisiaan kuormittamatta tilaa. Voit käyttää näitä värejä seinäpinnoissa, huonekaluissa, tekstiileissä ja sisustusesineissä luodaksesi dynaamisen mutta harmonisen olohuoneen. Nauti suunnittelusta!

Tekoälyn näkemys eloisasta moodboardista 

Tekoälyn näkemys eloisasta olohuoneesta 

Miten yhdistää kaksi erilaista tyyliä keskenään

Tässä tehtävässä pyysin tekoälyä yhdistämään kaksi toisistaan hyvin erilaista tyyliä. Annoin tekoälylle myös vihjeen siitä, minkälaisista väreistä asiakas pitää.

Tehtävänanto: Asiakkaani on pariskunta, jolla on hyvin erilainen sisustusmaku. Mies pitää teollisesta tyylistä ja erittäin puhtaista linjoista. Hän pitää television katselusta ja videopelien pelaamisesta. Vaimon sisustusmaku on maalaisromanttinen. Hän tykkää laittaa ruokaa. Vaimo pitää maanläheisistä ja hiekkamaisista värisävyistä. Molemmat nauttivat vieraiden kestitsemisestä. He haluaisivat kotinsa edustavan heitä molempia, mutta heidän on vaikea keksiä, kuinka yhdistää heidän erilaiset sisustustyylinsä.

Tekoälyn ehdottama väripaletti

Teollista ja maalaisromanttista estetiikkaa yhdistävän yhtenäisen väripaletin luominen voi olla ainutlaatuinen haaste, mutta se on ehdottomasti saavutettavissa. Tässä on väripaletti, joka voisi toimia lähtökohtana asiakkaidesi kodille:

Neutraali pohja:

 • Hiilenharmaa: Tämä voi olla olohuoneen seinien pääväri, joka resonoi aviomiehen teolliseen sisustusmakuun.
 • Kerma: Kattoihin ja listoihin tuomaan lämpöä ja valoa vaimon maanläheisten sävyjen mieltymyksen mukaisesti.

Tehostesvärit:

 • Ruosteenpunainen: Keittiön tehostevärinä se voi lisätä maalaistunnelmaa ja lisätä ruokahalua.
 • Tumma sinertävän harmaa: Ihanteellinen rauhoittavaan vaikutukseen olohuoneessa, heijastaen myös teollista tunnelmaa.

Kalusteet ja sisustus:

 • Tumma puu: Käytä huonekaluissa syvyysvaikutelman lisäämiseksi, sekä lisätäksesi ripauksen luontoa sisätiloissa.
 • Metallinen viimeistely: Valaisimissa ja kodinkoneissa teollisen teeman toistamiseksi.

Tekstiilit ja sisustusesineet:

 • Pehmeä beige: Huonekalujen verhoilulle ja verhoille, tarjoten neutraalin taustan, sekä täydentäen molempia tyylejä.
 • Oliivinvihreä: Käytä sisustustyynyissä tai keittiön välitilan laatoissa tuomaan tilaan hieman väriä, joka on sopusoinnussa maanläheisen paletin kanssa.

Olohuone:

 • Syvänruskea nahka: Istuimille, se on kestävä vieraille ja lisää hienostuneisuutta.
 • Vintage-tehosteet: Kuten Edison-polttimolamppu tai antiikkiset keittiövälineet, voivat täyttää näiden kahden tyylin välisen kuilun.

Muista, että avain on tasapainottaa molempien tyylien elementit kaikkialla tilassa. On myös tärkeää, että sinulla on muutamia yhdistäviä tekijöitä tai teemoja, jotka yhdistävät huoneet ja luovat harmonian ja virtauksen tunteen koko kotiin. Toivottavasti tämä auttaa sinua suunnittelemaan kauniin tilan asiakkaillesi!

Tekoälyn näkemys kahden tyylin moodboardista 

Tekoälyn näkemys kahden eri tyylin fuusiosta keittiössä ja olohuoneessa

Aiemmin sanoin, että tärkein asia tulisi promptata ensin. Tässä kahden eri sisustustyylin yhdistelmässä kerroin tekoälylle miehen mieltymyksistä ensin. Mutta mitä tapahtuu, kun käännän promptin toisin päin, eli kerron vaimon mieltymyksistä ensin?

Lopputulos on yleisilmeeltään huomattavasti lämpimämpi ja maanläheisempi. Tässä vaihtoehdossa vaimon mieltymykset vaikuttavat lopputulokseen enemmän kuin miehen mieltymykset. Edellisessä esimerkissä miehen mieltymykset ohjaavat lopputulosta enemmän.

Päätelmä

Promptien kirjoittaminen vaatii harjoittelua. Ensimmäiset kokeiluni tuottaa kuvia tekoälyn avustuksella olivat silkkaa sekasotkua. Lopputulos ei vastannut ollenkaan sitä mitä toivoin. Sisustussuunnittelijana haluan ohjata lopputulosta hyvinkin tarkkaan, mutta tekoälyn avulla se ei 100%:sti onnistu. Harjoittelu tekee mestarin sanotaan, ja niin tässäkin asiassa. Yrityksen ja erehdyksen kautta, pystyn jo tuottamaan lähelle sellaisia kuvia kuin toivon.

Edellä kuvatuissa tehtävissä annoin tekoälylle aika "vapaat kädet" tehdä ehdotuksia. Lopputulos näissä tehtävissä on mielestäni kohtalaisen hyvä ja toimii loistavasti ideointityökaluna.

Kuvissa on kuitenkin epäjohdonmukaisuuksia ja virheitä. Ne ovat hyvin koristeellisia ja täynnä tavaraa. Mittakaava on joiltain osin pielessä. Esim. kirjahyllyt eivät ole riittävän syviä, jotta niihin oikeasti saisi kirjoja mahtumaan.

Kaiken kaikkiaan mielestäni kuitenkin ihan kelpo lopputulos, jota soveltaen on mahdollista luoda yhtenäinen ja harmoninen sisustus.

Kuten aiemmin totesin, toimii tämä erinomaisena ideointityökaluna ja suunnittelun lähtökohtana. Rohkaisen sinua kokeilemaan miltä oma sisustustyylisi näyttäisi tekoälyn tulkitsemana.

Jos kuitenkin kaipaat inhimillistä otetta ja ammattilaista suunnittelun avuksi, voit varata maksuttoman etätapaamisen kanssani. Keskustellaan projektistasi.