Viisi +1 vinkkiä terassisuunnitteluun

01.06.2020

Mitä tulisi huomioida terassien ja ulkotilojen suunnittelussa?

Kesä tekee tuloaan ja terassi- ja ulkotilojen suunnittelu käy juuri nyt kuumana. Ulkotilat ovatkin tänä päivänä yhä enemmän sisätilojen jatke, ja ne suunnitellaan vastaamaan perheen tarpeita.

Terassia ja sen kalustusta suunnitellessa on oleellista miettiä mitä toimintoja sinne haluaa ja mitä sinne mahtuu. Kuten sisätilojen, niin myös terassien ja ulkotilojen suunnittelussa, on otettava huomioon myös toiminnallisuus, johon voidaan vaikuttaa ennakoivalla ja fiksulla suunnittelulla.

Tässä sinulle viisi +1 vinkkiä, mitä sinun olisi hyvä huomioida terassiasi sunnitellessasi.

Mieti, mitkä ovat ne toiminnot, jotka terassille haluat. Tuleeko siellä olla tilaa ruokailulle, oleskelulle, lasten leikeille, tai vilvoittelulle saunan jälkeen, vai kaikkea tätä, ja mitoita terassi tarpeiden mukaan. 


Pohdi tarvitaanko terassilla suojaa sateelta, auringolta, tuulelta vai kenties katseilta? Mieti myös katetaanko terassi kokonaan, ja jos katetaan, niin jätetäänkö osa ulkotiloista avoimeksi.
Vaihtoehtoja terassin suojaukseen ovat esim lasitukset, markiisit, pergolat ym. 


Mieti jokaiselle toiminnolle tarkoituksenmukainen paikka, huomioiden mm. ulko-ovien sijoittelu, niin että esim. ruokailuun ja ruuan valmistukseen liittyvät toiminnot sijaitsevat lähellä keittiötä, tai että saunan vilvoittelupaikka sijaitsee saunan yhteydessä, ja että kulku sisältä ulos on mahdollisimman sujuvaa.


Ennen kalusteiden hankintaa, pohdi kuinka alttiita ne tulevat olemaan sateelle ja auringolle, ja onko sinulla aikaa ja voimavaroja huoltaa niitä vuosittain, vai haluatko mahdollisimman helppohoitoisia kalusteita. Mieti myös missä tulet säilyttämään kalusteita ja pehmusteita talvella.
Hanki tarpeisiin ja tilaan mittasuhteiltaan oikean kokoiset kalusteet. Huomioi, että esim. ruokapydän ympärillä täytyy olla myös vapaata tilaa liikkumiselle. 


Käytä rohkeasti tekstiilejä myös ulkona. Tänä päivänä löytyy paljon valinnanvaraa UV- ja homesuojatuista kankaista, sekä ulkokäyttöön soveltuvia mattoja.
Ulkotiloissa uskallat ehkä olla myös hieman rohkeampi värien suhteen, kuin sisätiloissa?


Uhraa aikaa myös valaistuksen suunnittelulle. Aivan kuten sisätilojen suunnittelussa, niin myös ulkotilojen, on syytä huomioda eri toimintojen valaistustarpeet. Myös vuodenajat on hyvä ottaa huomioon terassi- ja ulkotilojen valaistusta suunnitellessa. Muodot ja tilan kolmiuloitteisuus syntyvät valon ja varjon yhteispelistä. Tasaisesti valaistussa tilassa ei synny kontrasteja, jolloin tila on tunnelmaltaan tylsä ja tasapaksu.

Klikkaa alla olevia kuvia nähdäksesi ne kokonaan.