Terassi kesäkuntoon - Vinkit terassin huoltoon

02.06.2022

Vinkit terassin huoltoon

Huollettu terassi on säänkestävä
Huollettu terassi on säänkestävä
Pitämällä huolta terassistasi, se kestää aikaa ja säänvaihteluja, sekä säilyy hyväkuntoisena pitkään. Puusta rakennettu terassi vaatii säännöllistä huoltoa ja öljyämistä. Myös kestopuusta tehty terassi on syytä suojata terassiöljyllä. Terassiöljy imeytyy puuhun, ja näin ollen kyllästää puun, sekä suojaa UV-säteilyltä ja kosteuden imeytymiseltä. Käytä terassin käsittelyyn sille tarkoitettua terassiöljyä. 


Lue alla vinkit terassin öljyämiseen, sekä katso video huonokuntoisen terassin käsittelystä.

Kuinka usein terassi tulisi öljytä?

Terassin kunto kannattaa käydä läpi vuosittain. Jos terassi on kovassa käytössä, tai hyvin altis sään vaihteluille, kannattaa öljyäminen tehdä jopa vuosittain, muussa tapauksessa huoltoväli voi olla pitempi (joka toinen vuosi).

Uuden terassin käsittely tehdään vasta 1-2 vuotta terassin rakentamisen jälkeen. Tämä johtuu siitä, että tuore puu on kosteaa, ja sen täytyy antaa kuivua ennen ensimmäistä käsittelykertaa. Liian kostean puun käsittely johtaa siihen, että pinta alkaa hiljalleen hilseilemään, eikä käsittely pysy puun pinnassa.

Pitääkö terassi pestä ennen öljyämistä?

Terassi kannattaa aina pestä ennen käsittelyä. Näin saat pois kaiken puun pintaan kertyneen lian ja pölyn. Terassin pesuun on olemassa erilaisia pesuaineita, joita löytyy esim. rautakaupoista. Lue pakkauksen ohjeet huolellisesti ennen pesuaineen käyttöä.

Terassin pesuun voi käyttää myös painepesuria, jossa on erillinen terassin pesuun tarkoitettu suutin. Kovin likaisen, tai homeisen terassin pesuun, voi joutua käyttämään painepesuria ilman erillistä terassisuutinta.

Anna terassin kuivua kunnolla ennen öljykäsittelyä.

Täytyykö terassi hioa ennen käsittelyä?

Hyväkuntoista terassia ei ole tarpeen hioa ennen käsittelyä. Jos terassin pinnasta nousee pesun aikana tikkuja pystyyn, kannattaa terassi kuitenkin hioa ensin.

Kovin kuluneen, ja kolhiintuneen terassin voit hioa ennen sen käsittelyä, jolloin kulumat ja kuopat silottuvat.

On hyvä muistaa, että terassiöljy ei peitä tai tasoita kolhuja.

Miten valitsen oikean tuotteen terassilleni?

Terassien käsittelyyn on olemassa sekä valmiiksi sävytettyjä öljyjä, että sävyttämättömiä, jotka voit sävyttää haluamasi sävyiseksi. Öljyt ovat joko vesiohenteisia, tai liuotinohenteisia. Vesiohenteista öljyä voit käyttää sekä aiemmin liuotinohenteisella, että vesiohenteisella öljyllä öljytylle terassille. Sen sijaan liuotinohenteista öljyä voit käyttää vain aiemmin liuotinohenteisella öljyllä öljytylle terassille.

Terassiöljyn pigmentti suojaa terassia UV-säteilyltä, joten valitse aina jokin sävytetty tuote terassin käsittelyyn.

Voiko terassin värisävyn myöhemmin muuttaa?

Terassin värisävyä on mahdollista muuttaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että puun sävy, ja aiempi värisävy vaikuttavat lopulliseen väriin. Terassiöljy on kuultava tuote, joten jos alla oleva sävy on uudesta sävystä hyvin poikkeava, tulee se jossain määrin aina kuultamaan läpi ja vaikuttamaan lopulliseen väriin.

Milloin on hyvä ajankohta terassin öljyämiselle?

Terassin öljyämisen voi tehdä, kun vuorokauden lämpötila pysyy jatkuvasti yli + viiden asteen. Terassia ei kuitekaan kannata öljytä kovalla helteellä, tai suorassa auringonpaisteessa, jolloin öljy kuivuu liian nopeasti, eikä ehdi imeytyä puuhun. Öljyämistä kannattaa välttää myös pahimpaan siitepölykauteen ja jos terassin puu on kosteaa.