Viisi vinkkiä kotisi värien valintaan

01.12.2022

Onnistu kotisi värien valinnassa

Teksti: Katja Blomqvist

Väreillä luodaan tunnelmia ja värit herättävät tunteita
Väreillä luodaan tunnelmia ja värit herättävät tunteita

Väreillä luodaan tunnelmia ja värit herättävät tunteita. Siihen mitkä värit toimivat juuri sinun kodissasi, vaikuttaa monta seikkaa. Se mikä toimii toisen kodissa, ei välttämättä toimi juuri sinun kodissasi. Värin havainnomiseen vaikuttavat mm. ympäröivät värisävyt, kuten lattian ja katon, sekä huonekalujen sävyt. Myös ulkoa heijastuvat värit vaikuttavat siihen miten koemme värit tilassa. Vastapäätä olevan vaaleanpunaisen talon seinän väri heijastuu nimittäin ikkunasta myös meidän sisustukseemme. Valon määrä ja sen väri vaikuttavat omalta osaltaan siihen miltä seinän väri näyttää tilassa. Myös värin kiiltoaste vaikuttaa siihen, miten havainnoimme värisävyn.

Onnistu värivalinnoissasi alla olevilla vinkeillä.

Jos värivalinnat kuitenkin tuntuvat ylivoimaiselta ja kaipaat siihen ammattilaisen apua, varaa itsellesi sisustuskonsultointi. Konsultoinnin aikana autan sinua kotisi värivalinnoissa.

Viisi vinkkiä kotisi värien valintaan

  1. Kotisi väripalettia suunnitellessasi mieti miltä haluat kotisi tuntuvan. Onko kotisi paikka rauhoittumiselle ja rentoutumiselle, vai onko se energinen ja hauska paikka, jossa viihdytään perheen ja ystävien kesken?
  2. Huomioi väripaletin valinnassa kaikki ne elementit, joita et halua vaihtaa, kuten esim. lattia ja katto, sekä olemassa olevat huonekalut.
  3. Kokeile valitsemaasi väriä pienelle alueelle ja tarkastele sitä erilaisissa valaistusolosuhteissa eri vuorokaudenaikoihin.
  4. Valitse värin kiiltoaste tilan käyttötarkoituksen mukaan ja huomioi että värin kiiltoaste vaikuttaa siihen, miten me havaitsemme värisävyn. Mitä kiiltävämpi maali, sen syvempi sävy.
  5. Jos olet kahden vaiheilla värisävyn valinnassa, valitse seinälle näistä vaaleampi sävy. Maalisävy näyttää yleensä isona pintana tummemmalta, kuin pienessä värimallissa.