Kotihäpeä ja muita keskustelun aiheita Raksa Porvoo 2019 -messuilla

01.04.2019

Raksa Porvoo 2019

Raksa Porvoo 2019 -messut järjestettiin viikonloppuna Porvoossa Uusimaa-areenalla. Näytteilleasettajia oli lähes 100 ja messukävijöitä lähes 6000, joten vilinää ja vilskettä riitti.

Oma messuosastoni oli rakennettu sisustusunelmista unelmasisustuksia -teeman ympärille ja toteutuksessa minua auttoi Anne Töllikkö, joka teki minulle takkapiirroksen toiveideni mukaan ja oli apunani messupäivien ajan, sekä painotalo Niini, joka toimitti kaiken painomateriaalin. Tausta- ja tukijoukoissa tiiviisti mukana oli myös markkinointitoimisto Haven Porvoo.

Kiitos teille kaikille, jotka mahdollistitte tämän, sekä messujärjestäjille TIDmedia/TT-Tuulet Kustannus Oy erinoimaisista messujärjestelyistä.

Keskustelua kotihäpeästä

Kotihäpeä on aihe, joka viime vuoden puolella nousi mediassa vahvasti esille. Koemme häpeää siitä, että kotimme ei muistuta sisustuslehtien täydellisiä kuvia, tai meitä nolottaa kutsua vieraita kylään, koska meillä on niin sotkuista. Tämä aihe herätti keskustelua myös messuilla. Moni vähätteli ja häpeili omaa kotiaan ja koki, että sisustussuunnittelijaa ei voi kutsua paikalle, koska tavaraa on niin paljon ja kaikki on kulahtanutta, eikä mikään sovi keskenään.

Koti on elämistä varten ja sen tulee peilata siellä asuvia ihmisiä. Sisustussuunnittelijana minun tehtäväni ei ole luoda näyttelykoteja, vaan suunnitella asumista ja elämistä varten tarkoitettuja koteja.

Tämän sisustussuunnittelijan kotikaan ei aina ole täydellisessä kuosissa. Istun tätä kirjoittamassa jo kymmenisen vuotta palvelleella sohvalla, jonka kangas alkaa olemaan hyvin kulunut. Koirankarvoista syntyneet villakoirapallerot pyörivät nurkissa, koska työ- ja messukiireiden takia en ole ehtinyt imuroimaan ja kaikki petivaatteet joutuivat patjoja myöten pesuun, kun koiraparalla on virtsatietulehdus, eikä siksi ollut kyennyt pidättelemään koko messupäivien ajan.

Sisustussuunnittelija suunnittelee vain uutta ja hävittää kaiken vanhan

Toinen aihe, joka keskusteluissa nousi esille, oli pelko siitä että, sisustussuunnittelija pistää kaiken uusiksi ja hävittää kaiken vanhan. Television erilaiset sisustusohjelmat ovat ehkä osasyy tähän vääristyneeseen mielikuvaan.

Sisustussuunnittelijana en suinkaan halua hävittää kaikkea vanhaa, ellei asiakas sitä nimenomaan itse halua ja pyydä, vaan pyrin säilyttämään rakkaat huonekalut ja esineet ja löytämään niille optimaaliset paikat kodissa.

Sisustussuunnittelu on loppupelissä paljon käytännön asioiden pohtimista. Ensisijaisesti pyrkimys on tehdä arjessa toimiva ja käytännöllinen koti. Tilojen, materiaalien ja kalusteiden tulee olla toimivia siinä tarpeessa, joka itse kullakin on.

Suunnittelijana pohdin esim. sellaisia asioita kuin kulkureittejä kodissa ja miten nämä vaikuttavat kodin sisustukseen tai materiaaleihin. Suunnittelu voi lähteä liikkeelle esim. pohdinnasta siitä, mitä tapahtuu, kun astut työpäivän jälkeen kotiovestasi sisälle? Tarvitsetko paikan avaimille, puhelimille, kauppakasseille, lasten vaatteille ja missä järjestyksessä mikäkin toiminto tapahtuu. Nämä pohdinnat luovat sisustussuunnittelulle viitekehykset, joiden ympärille lähden sisustusta rakentamaan.

Kauniskaan sisustus ei ole onnistunut, ellei se ole käytännössä myös toimiva.

Kiitos kaikille teille, jotka vierailitte osastollani ja osallistuitte keskusteluun.

Klikkaamalla alla olevia kuvia näet ne täydessä koossa.