Mood board sisustajan työkaluna

29.10.2022

Mikä on mood board ja mihin sitä käytetään?

Teksti: Katja Blomqvist

Mood boardin avulla luot yhtenäisen ja harmonisen sisustuksen
Mood boardin avulla luot yhtenäisen ja harmonisen sisustuksen

Mood board toimii työkalunasi sisustuksen tyylisuuntaa ja tunnelmaa määriteltäessä ja on oiva työväline kun suunnittelet tulevaa remonttia, rakentamista tai jonkin tilan uudistamista. Mood board on digitaalinen tai fyysinen kuvakollaasi tai leikekirja, johon keräät itseäsi tunnelmaltaan, materiaaleiltaan ja sävyiltään miellyttäviä kuvia, tekstuureja ja värejä. Sisällytä omaan mood boardiisi vapaasti elementtejä, jotka kuvastavat sitä tyylisuuntaa ja tunnelmaa, joka vetoaa sinuun.

Mood boardin elementtejä voivat olla:

  • Kuvat: Kuvat voivat olla tunnelmakuvia tai tuotekuvia sisustusesineistä ja huonekaluista, jotka inspiroivat sinua. Kuvia voit etsiä esim. Pinterestistä, Instagramista, kuvapankeista, tai sisustuslehdistä. Kuva voi yhtä hyvin olla myös piirretty.
  • Värit: Sisällytä mood boardiisi värejä, jotka miellyttävät sinua, ja jotka kuvastavat haluamaasi tunnelmaa ja tyylisuuntaa. Helppo tapa määritellä väripaletti, on poimia värisävyt mood boardiin sisällyttmistäsi kuvista.
  • Tekstuurit: Erilaiset tekstuurit luovat sisustukseen kontrastia ja mielenkiintoa. Fyysiseen mood boardiin voit sisällyttää kangaspaloja ja erilaisia materiaaleja. Sisällytä digitaaliseen mood boardiin kuvia kankaista, tapeteista tai muista materiaaleista.
  • Avainsanat: Sisällytä mood boardiin avainsanoja kuvastamaan haluamaasi tyylisuuntaa ja tunnelmaa.

Mihin mood boardia käytetään?

"Kun maailmassa on kaikkea kivaa, on harhautuminen helppoa."

Mood boardin avulla selkeytät ja visualisoit ajatuksesi, sekä luot yhtenäisen ja harmonisen sisustuksen. Mood board auttaa sinua analysoimaan omat mieltymyksesi, ja karsimaan turhat rönsyt, jotka eivät loppupelissä istu sisustukseen, tai haluamaasi tyyliin.

Mood boardin avulla lopputuloksesta tulee yhtenäinen ja harmoninen kokonaisuus. Sisustustasi suunnitellessasi ja valintoja tehdessäsi, peilaa koko ajan valintoja tekemääsi mood boardiin.

Miten tehdä mood board?

Mood boardin kokoamiseen ei ole yhtä oikeaa tapaa, vaan voit valita sen, joka itsellesi toimii parhaiten. Fyysisen mood boardin voit tehdä esim. kartongille leikkaa-liimaa-askartele tyyppisesti. Myös vaikkapa tarjotin saattaa toimia hyvänä taustana mood boardille.

Digitaalisen mood boardin voit tehdä PowerPointilla, PhotoShopilla tai Canvalla, riippuen omista taidoistasi. Muista kuitenkin, että mood boardin tekemisen tulisi olla hauskaa, joten valitse se väline, joka sinulle toimii parhaiten ja jota osaat käyttää.

Aloita valitsemalla kuvia ja elementtejä, jotka kuvastavat haluamaasi tyyliä ja tunnelmaa. Aloita esim. etsimällä kuvia Pinterestistä, tai sisustuslehdistä. Tallenna, tulosta tai leikkaa kuvat.

Mieti mikä valitsemissasi kuvissa sinua miellyttää. Onko se tunnelma, väri, valo, vai jokin muu elementti? Kun teet tätä analyysiä huomaat, että jotkin valitsemistasi kuvista eivät enää puhuttelekaan sinua. Valitse lopulta muutama kuva, jotka parhaiten edustavat haluamaasi lopputulosta.

Tämän jälkeen on aika koota oma mood boardisi. Mood boardin tulisi olla selkeä, eikä täyteen ahdettu. Mood boardissa on hyvä olla myös ns. valkoista tilaa. Erottele elementit toisistaan kehyksillä, lisää avainsanoja ja värimalleja.

Vain mielikuvitus on rajanasi. Muista nauttia tekemisestä!


Lisää sisustusinspiraatiota löydät täältä