Ahtaus inspiraationa tila- ja sisustussuunnittelulle

14.07.2022

Vapaaehtoisten meripelastajien majoitustilojen tila- ja sisustussuunnittelu

Teksti: Katja Blomqvist

Kuvat: Katja Blomqvist, Anne Töllikkö ja Micke Andersén

Ahtaus inspiraationa  tila- ja sisustussuunnittelulle
Ahtaus inspiraationa tila- ja sisustussuunnittelulle

Vapaaehtoisen meripelastustoiminnan tukipisteenä Helsingissä toimii noin 100-vuotias talo, jonka alakerta remontoitiin vuonna 2015 (lue lisää alakerran suunnittelutyöstä täältä). Alakerrassa sijaitsevat koulutus- ja päivystystilat. Yläkerta on toiminut varastotilana, sekä satunnaisena yöpymistilana ennen remonttia. Remontin myötä yläkerrasta haluttiin majoituskäyttöön/yöpymiseen sopiva tila.

Meripelastus on elämäntapa

Meripelastustoiminta pyörii täysin vapaaehtoisvoimin, ja on toiminnassa mukana oleville enemmän elämäntapa kuin harrastus. Siksi myös vapaaehtoisten meripelastajien perheet ovat tervetulleita viettämään aikaa Helsingin meripelastusasemalla. Toiveena olikin, että majoitustilat sopivat sekä perheiden majoittumiseen, että suovat yksityisyyttä niille jotka sitä toivovat. Makuupaikkoja toivottiin vähintään viidelle hekilölle. Vapaaehtoisen miehistön varusteille, sekä peitoille ja tyynyille tarvittiin säilytystilaa. Muuten sain suunnittelun suhteen hyvin vapaat kädet. WC- ja pesutilat sijaitsevat erillisessä rakennuksessa, joten niille ei ollut tarvetta majoitustilojen yhteyteen.

Tilasuunnittelun haasteet

Tilan haasteita olivat matala ja suhteellisen pieni tila. Seisomakorkeus keskellä tilaa on vain vajaa kaksi metriä. Lattia pinta-alaa oli käytössä noin 40 m2, joka itsessään on jo haaste viiden henkilön nukkumisjärjestelyille (normaalin makuuhuoneen koko on noin 10-14 m2).

Tilan ahtaus toimi lopuksi kuitenkin inspiraationa tilasuunnittelulle ja sisustukselle. Tilaan oli mahdotonta saada avaria makuuhuoneita ja jokaiselle majoittujalle täyttä yksityisyyttä. Sen sijaan päädyin pohtimaan miten voisin hyödyntää tilaa parhaalla mahdollisella tavalla, ja samalla toteuttaa kaikki asiakkaan toiveet. Koska ollaan merellisen harrastuksen parissa, ja merellisessä maisemassa, kääntyivät ajatukseni laivoihin ja niiden hytteihin. Tämä oli lopulta inspiraation lähteeni tila- ja sisustussuunnittelulle. Kun puhun laivoista, en kuitenkaan tarkoita moderneja risteilyaluksia, vaan ennemminkin puisia laivoja, tai purjeveneitä.

Kuin laivassa olisi

Alakerran lattiassa oli käytetty laivankansi-kuvioitua muovimattoa, ja halusin jatkaa samaa teemaa yläkerrassa. Yläkerran lattia toteutettiin myös ns. laivankansilattiana, mutta kosteisiin tiloihin soveltuvasta parketista. Yläkertaa pidetään talvisin vain peruslämmöllä, ja puinen lattia myös tuntuu miellyttävämmältä paljaan jalan alla. Nämä olivat valintakriteerit lattian valinnassa. Katossa halusin kunnioittaa talon ikää, joten katto tehtiin helmipontillisesta paneelista, jota on myös alakerran katossa.

Yläkerta jaettiin kahteen osaan. Etummaiseen osaan tuli kaksi laivan hyttiä muistuttavaa makuusoppea, sekä avonainen aulatila, johon saatiin säilytystilaa peitoille ja tyynyille. Taaempaan osaan saatiin mahdutettua kaksi makuusoppea, sekä isompi avonainen tila. Jokaisen sängyn alla on säilytyslaatikot henkilökohtaisille varusteille.

Laivan hytti tuo mieleeni mahongin ja messingin ja näitä elementtejä halusin hyödyntää sisustuksessa. Makuusoppien seinät toteutettiin koivuvanerista ja petsattiin, jotta kauniit puunsyyt jäisivät näkyviin.

Jokaiseen makuusoppeen, sekä taaemman osan avotilaan toteutettin yksi seinä valokuvatapetista. Jokainen kuva kuvastaa erilaisia merimaisemia. Näin pieneen tilaan saatiin luotua avaruutta, kun tila jatkuu maisemassa.

Erityislaatuinen suunnitteluprojekti

Minulle suunnittelijana tämä projekti oli erityislaatuinen monestakin syystä. Itselleni meri ja meripelastus ovat erittäin lähellä sydäntä. Olen pienestä pitäen liikkunut merellä, ja olen myös ollut mukana aktiivina vapaaehtoisessa meripelastustoiminnassa useita vuosia. Suomen Meripelastusseuran jäsen olen edelleen, tällä hetkellä tosin en ole mukana aktiivitoiminnassa. Suunnittelijana sain kuitenkin edesauttaa mukana olevien vapaaehtoisten meripelastajien viihtyvyyttä ja tuntea olevani osa meripelastusyhteisöä. Sain projektissa myös hyvin vapaat kädet, joka minulle suunnittelijana on samaan aikaan sekä jännittävää, että aivan parasta. Projektissa sain hyödyntää myös valokuvausharrastustani, koska kaikki valokuvatapetit ovat tehty minun ottamistani kuvista. Remonttiprojektia luotsasi ja valvoi projektiryhmä, jonka kanssa kommunikointi oli helppoa ja vaivatonta. Remontin toteuttanut urakoitsija onnistui toteuttamaan suunnittelemani vision 10+, ja asiakas on moneen kertaan ilmaissut tyytyväisyytensä lopputulokseen.


Asiakas: Helsingin Meripelastusyhdistys - Helsingfors Sjöräddningsförening ry

Urakoitsija: JPM Handyman Oy

Kuvia projektista

Klikkaa alla olevia kuvia nähdäksesi ne täysikokoisina.