Tehoneliöt maalaismaisemassa

11.09.2023

Erillisrakennuksessa sijaitsevien työhuoneen, saunan ja pukuhuoneen sisustus- ja remonttisuunnittelu

Teksti ja kuvat: Katja Blomqvist

Pieni punainen talo peltojen keskellä

Erillisrakennus, jossa sijaitsevat autotalli, työhuone, sauna ja pukuhuone
Erillisrakennus, jossa sijaitsevat autotalli, työhuone, sauna ja pukuhuone

Maalaispitäjässä Askolassa, Porvoon kupeessa peltojen ja metsien ympäröimänä sijaitsee pieni punainen talo. Täällä asuu kaupungista maalle vakituisesti muuttanut pariskunta. Talon pihapiirissä sijaitsee 1980-luvulla rakennettu erillisrakennus, jossa on autotalli, yksi huone, sekä sauna ja saunan pukuhuone. Pukuhuone toimii myös kodinhoitotilana. Erillinen huone, johon on kulku vain ulkokautta, toimii työhuoneena. Saunaan ja pukuhuoneeseen on oma sisäänkäynti, myös ulkokautta. Itse asuintalossa ei ole suihkua, ainoastaan WC. Pariskunnan ainoa suihku sijaitsee erillisrakennuksen saunassa.

Toivomuslista

Pariskunta oli aikeissa remontoida erillisrakennuksessa sijaitsevat tilat, ja heillä olikin pitkä lista toivomuksia ja tarpeita, joihin tilojen pitäisi remontin jälkeen vastata. Tilojen yleistä viihtyisyyttä ja käytettävyyttä haluttiin lisätä ja pinnat uusia nykypäivän mukaisiksi. Lisää säilytystilaa, paikka kuivausrummulle, vesipiste kodinhoitohuoneeseen, sekä tilaa vähintään kahdelle yöpyjälle oli myös toivomuslistalla. Tyylillisesti pariskunta toivoi maalaismaisemaan sopivaa mummonmökki tunnelmaa.

Alla kuvat ennen remonttia (teksti jatkuu kuvien jälkeen)

Neliöt hyötykäyttöön

Käytettävissä olevaa tilaa oli kaiken kaikkiaan vain vajaa 20m2. Kuten kaikissa suunnittelutöissäni, lähdin suunnittelemaan tiloja toiminnallisuus ja käytännöllisyys edellä, asiakkaan toiveet huomioiden.

Remontissa ei ollut tarkoitus laajentaa rakennusta. Sisäseiniä oli mahdollista siirtää, mutta päädyin pitämään kaikki seinät samoilla paikoilla. Pitkällisen pohdinnan jälkeen myös suihku sai jäädä saunan puolelle. Asiakkaan kanssa pohdittiin myös WC:n lisäämistä, mutta lopulta asiakas päätyi siihen, että sitä ei tarvita.

Toimintojen järkevöittäminen

Poistamalla kodinhoitohuoneesta toinen ikkuna, saatiin sinne tilaa sekä pesutornille, vesipisteelle että säilytyskalusteille. Seinällä ollut lämminvesivaraaja uusittiin ja asennettiin saunan lauteiden alle. Ilmanvaihtoa parannettiin remontin yhteydessä, ja saunaan ja puku-/kodinhoitohuoneeseen asennettiin lattialämmitys. Jäljelle jäävät ikkunat uusittiin ns. kippi-ikkunoiksi, jolloin ne eivät avatessa vie tilaa syvyyssuunnassa.

Lisää säilytystilaa

Lisää säilytystilaa oli yksi asiakkaan tärkeä toive. Kävimmekin tarkkaan läpi, mitä kaikkea asiakas haluaa näissä tiloissa säilyttää, ja sen perusteella suunnittelin tiloihin tarkkaan mitoitetut kiintokalusteet. Nyt tänne mahtuu pesuaineet, pyykit, pyyhkeet, meikit, makuupussit, vuodevaatteet, laskettelumonot ym. Arki on sujuvampaa, kun kaikelle on oma paikkansa. Päivä on miellyttävä aloittaa kauniissa ja toimivassa tilassa.

Tyyli

Asiakkaan toivoma mummonmökki-tunnelma on luotu materiaalivalinnoilla ja väreillä. Helmiponttipaneeli sekä seinissä, että katossa, kukkatapetti sekä työhuoneen maalattu lautalattia ovat tyylin ydin. Myös kodinhoitohuoneen näyttävä vihreä laatta vie ajatuksia 1950-luvulle.

Valaistuksen suunnittelussa lähtökohtana tunnelmat ja erilaiset toiminnot

Valaistuksen suunnittelussa paneuduin eri toimintojen ja tunnelmien valaistustarpeeseen, ja valaistuksen muunneltavuuteen. Puku- / kodinhoitohuoneessa on mahdollisuus säätää valaistusta hämyisestä tunnelmasta saunoessa, kirkkaampaan yleis- ja tehtävävalaistukseen esim. meikatessa tai partaa ajaessa. Saunan valaistuksessa olen huomioinut sekä tunnelman, että turvallisuuden. Työhuoneessa oli myös otettava huomioon huoneen erilaiset käyttötarkoitukset.

Tyytyväinen asiakas

Säilytystilaa saatiin suunnittelijan avulla luotua hyvin tilan kokoon nähden. Materiaalien ja värien valinta ei olisi onnistunut näin hyvin ilman suunnittelijaa. Suunnittelijan avulla uskalsimme tehdä valintoja, jotka ilman suunnittelijaa olisi jääneet tekemättä. Ilman suunnittelijaa lopputulos olisi ollut tylsempi. Tilan toimivuuden kannalta erinomainen ratkaisu oli poistaa yksi ikkuna, mikä olisi jäänyt ilman suunnittelijaa tekemättä. Odotukset ovat täyttyneet.

 Katso alla kuvat valmiista remontista (klikkaa kuvia, nähdäksesi ne täysikokoisina)


Suunnitellaanko sinunkin tiloista toimivammat?