Tervetuloa elonkorjuujuhliin!

03.10.2018

Vuonna 1928 rakennetun omakotitaloksi muutetun entisen kyläkaupan myyntikalustus, Mäntsälä

Teksti ja kuvat: Katja Blomqvist

Tervetuloa elonkorjuujuhliin - Omakotitalon myyntikalustus ja -stailaus
Tervetuloa elonkorjuujuhliin - Omakotitalon myyntikalustus ja -stailaus

Perheessä riittää vilinää ja vilskettä kahden vilkkaan pojan kanssa. Nyt on kuitenkin juhlan paikka ihan aikuisten kesken. Pojat lähtevät mummille ja vaarille yökylään, ja perheen vanhemmat saavat nauttia illasta ystäviensä seurassa. 

Ennen kuin juhlat voivat alkaa, käydään kuitenkin kurkistamassa miltä sisällä näyttää. Nappaa villasukat jalkaan, niin lähdetään kierrokselle. 

Ulko-ovesta astutaan sisään valtavan kokoiseen eteisaulaan, jossa mahtuu useampi henkilö kerralla pukemaan ja riisumaan, sekä kissat, koirat ja marsut pyörimään jaloissa. Eteisestä siirrytään keittiöön, jossa kokonsa puolesta voi pistää vaikka tanssit pystyyn. Keittiöstä on kulku portaiden kautta yläkerrassa sijaitseviin makuuhuoneisiin, sekä alakerrassa sijaitseviin olohuoneeseen ja talon takaosassa sijaitsevaan kylpyhuoneeseen. Kellarista löytyy lisäksi sauna.

Pöytään on katettu kahvit, jotka juodaan isovanhempien kanssa, ennen kuin he vievät lapset mukanaan yökyläilemään ja päästävät vanhemmat viettämään aikuisten aikaa omien ystäviensä seurassa. 

Kun kahvit on juotu, on aika lähettää isovanhemmat ja lapset matkoihinsa ja siirtyä pihapiirissä olevaan vanhaan makasiiniin, jonka yläkerrassa juhlat pidetään. Kohta nimittäin vieraat saapuvat.

Räsymattoja ja aitoja viherkasveja

Myyntistailaus on tehty vuonna 1928 rakennettuun omakotitaloon. Alun alkaen talo on toiminut kyläkauppana ja myöhemmin vuonna 1988 muutettu asuintaloksi. Taloa on laajennettu 2000-luvun alkupuolella mm. isolla eteisaulalla ja remonttejakin on matkan varrella tehty. Talon myyjät ovat ottaneet esille upeita vanhoja hirsiseiniä.

Tämän kohteen stailauksessa oli selvää, että se vaatii jotain muuta, kuin modernin sisustuksen. Kohteen nähdessäni, ymmärsin heti, että tänne tarvitaan perinteisiä räsymattoja ja aitoja viherkasveja korostamaan talon tunnelmaa. Pihapiirissä oleva vanha makasiini oli ehdottomasti myös stailattava ja sen myötä osoitettava mihin sitä voisi käyttää.

Myyjät olivat osin jo muuttaneet pois, ja siksi talo oli aika tyhjän näköinen. Isot huoneet kaikuivat tyhjyyttään, ja sisätiloissa oli paljon puupintoja, jotka tyhjässä talossa korostuivat (katso alempana kuvat miltä kohde näytti ennen stailausta).

Tekstiilien ja kalusteiden oikeilla värivalinnoilla puupinnat näyttävät hillitymmältä. Kun lisäksi eteiseen ja keittiöön vaihdettiin oikean mittasuhteen verhokapat, yleisilme keveni huomattavasti. Sijoittamalla olohuoneen kalusteet omiksi ryhmikseen, suuri tila näyttää kodikkaalta, eikä vain isolta kaikuvalta tyhjältä tilalta.

Taloa oli yritetty myydä pari vuotta ja hintaakin oli jouduttu matkan varrella laskemaan muutamaan otteeseen. Stailauksen jälkeen tämä haasteellisessa sijainnissa oleva entinen kyläkauppa myytiin noin kuuden kuukauden kuluttua.

Stailaus on toteutettu yhteistyössä Vantaan Kutojat ry:n, Porvoon Kukkatalo Oy:n, sekä Vaja Finland Oy:n kanssa.

Katso alla kuvat stailatusta ja kyläkauppanakin toimineesta hirsirunkoisesta omakotitalosta. Klikkaa kuvia nähdäksesi ne täysikokoisina.

Katso miltä kohde näytti ennen stailausta. Klikkaa alla olevia kuvia nähdäksesi ne täysikokoisina.