Kaupunkikoti aikuiselle naiselle

01.10.2020

Yksiön sisustus- ja remonttisuunnittelu, Helsinki

Teksti ja kuvat: Katja Blomqvist

Vuonna 1935 rakennetussa kerrostalossa sijaitsevan 24 m2:n yksiö remontoitiin lattiasta kattoon. Kylpyhuonetta lukuun ottamatta kaikki pinnat uusittiin. Keittiölle saatiin lisää tilaa purkamalla vanha kylmäkomero. Keittiökalusteet uusittiin kokonaan.

Toiveissa oli vaaleita sävyjä, ei mitään korkeakiiltoista ja tilaa perhepäivällisille.

Asiakas muutti toiselta paikkakunnalta Helsinkiin lähemmäs lapsiaan. Tämä projekti vaati häneltä tavaroiden karsimista ja ajatusmaailman muutosta hänen muuttaessaan kolmesta huoneesta ja keittiöstä yksiöön. Asiakkaan kaikki toiveet saatiin toteutettua yhtä lukuun ottamatta. Hän olisi halunnut erillisen sängyn ja sohvan, mutta tässä kohtaa oli pakko tehdä kompromissi, koska molemmat eivät olisi mahtuneet.

Vaikka henkilökohtaisesti olen verhojen puolestapuhuja, en tähän kohteeseen suositellut verhoja ollenkaan. Ikkunoihin asennettiin ainoastaan sälekaihtimet, verhot olisivat tässä tapauksessa olleet liikaa. Pehmeyttä tuotiin muilla tekstiileillä ja matoilla.

Keittiöön on saatu mahdutettua, sekä täysikokoinen uuni, astianpesukone, että täysimittaiset jääkaappi ja pakastin, jotka olivat asiakkaan toivomuslistalla. Toivomuslistalla oli myös ruokailutilaa vähintään viidelle henkilölle.

Keittiön yhteydessä olevalla saarekkeella on monta funktiota. Sen alla on integroituna jääkaappi ja pakastin, samalla se toimii työ- ja ruokailutilana. Koska saareke on hieman normaalia työtasoa korkeampi, mahtuu jää- ja pakastinkaapin päälle myös yksi hylly. Kun saarekkeen toisessa päässä oleva saranoitu jatkopala nostetaan ylös, mahtuu saarekkeen ympärille tarvittaessa kuusikin ruokailijaa.

Olohuone toimii samalla myös makuuhuoneena, kun sohva yöaikaan toimittaa sängyn virkaa. Sohvasängyn alla olevat laatikot tarjoavat lisää säilytystilaa. Olohuoneen pöydän kansi on avattavissa, joten sinnekin saa tavaraa säilöön ja samalla pöytä toimii myös yöpöytänä.

Kylpyhuoneen pinnat oli muutama vuosi sitten uusittu joten niihin ei koskettu, ainoastaan kalusteet vaihdettiin. Näin kylpyhuoneeseen saatiin mahtumaan entistä enemmän kaappitilaa, sekä kuivaava pesukone.

Tämä yksiö on varsinainen tehopakkaus ja lopputulos on asiakkaan näköinen ja toiveiden mukainen avara ja valoisa kokonaisuus. 

Klikkaa alla olevia kuvia nähdäksesi ne täysikokoisina.

Katso alla olevista kuvista miltä yksiö näytti ennen remonttia. Klikkaa kuvia nähdäksesi ne täysikokoisina.