Värillä on väliä - Värien käyttö myyntistailauksessa

04.06.2018

"Strateginen värien käyttö voi saada ihmiset viihtymään huoneessa paremmin ja näin tehdä myytävästä asunnosta houkuttelevamman." (Sally Augustin ruotsalaisen Fasighetsbyrån teettämässä tutkimuksessa Home styling - Använd designpsykologi för en snabbare försäljning och ett högre pris / vapaasti käännettynä: Myyntistailaus - Käytä designpsykologiaa lyhyempien myyntiaikojen ja korkeampien hintojen saavuttamiseksi).

Myyntistailauksia suunnitellessani kiinnitän erityisesti huomiota huonekalujen mittasuhteisiin, sekä värien käyttöön. Ennemmin kuin hakeudun täysin neutraaliin väriskaalaan, pyrin löytämään jokaiseen asuntoon siihen parhaiten sopivat värit. Lähtökohtani myyntistailauksessa käytettäville väreille on aina asunnon pintamateriaalien sävyt, sekä toivottu tunnelma. Koska myyntistailauksen tarkoitus on tuoda esille asunnon parhaat puolet, voi väärä väri tai värisävy korostaa vääriä asioita ja tehdä lopputuloksesta epäonnistuneen. Musta-harmaa-valkoinen sisustus ei aina ole oikotie onneen.

Tässä omakotitalossa oleskelutilojen seinät oli tapetoitu persikan värisillä tapeteilla. Yhdessä ruskeiden lattioiden kanssa yleisilme oli tunkkainen. Seinien värisävy olikin yksi myynnin este, josta näytöillä käyneet katsojat olivat huomauttaneet. 

Olohuone ja yläkerran aulatila ennen maalausta ja stailausta. Kuvat: Karla Nyman

Ennen asunnon varsinaista myyntistailausta, eteisen ja oleskelutilojen tapetit poistettiin ja seinät maalattiin Tikkurilan valkoisella, jolloin yleisilme raikastui.

Vaihtamalla matot vaaleiksi (ja oikean kokoisiksi), ilme raikastui, eikä lattioiden ruskea sävy enää ollut niin hallitseva. Verhoja ja sisustustekstiilejä vaihtamalla asunnon muuhun värimaailmaan paremmin sopiviksi, asunnosta tuli valoisa, kodikas ja lämminhenkinen.

Olohuone ja yläkerran aulatila maalattuna ja stailattuna.

Tässäkin kohteessa seinät raikastettiin Tikkurilan valkoisella. Myös kellastunut paneelikatto maalattiin valkoiseksi. Stailauksen värimaailmaa saneli pitkälti kellertävä parkettilattia. Värimaailmaksi huonekaluissa ja matoissa valikoitui pääasiallisiksi väreiksi musta ja harmaa, jotka toimivat hyvin kellertävän lattian kanssa. Tekstiileihin valitsin väriksi vihreän, jonka sekaan tuli ripaus vaaleanpunaista.

Tässä uudiskohteessa keittiön värimaailma oli hyvin vahva ja kontrastinen, niinpä tämä oli lähtökohtana myös stailauksen värimaailman suunnittelussa.

Ulko-oven punainen väri toistuu heti sisään astuttaessa eteisen taulussa, mutta hieman murretumpana.

Tässä kohteessa värimaailma määräytyi lilaan taittavien harmaiden tehosteseinien, sekä vaalean lattian mukaan.