Kevyt ilmava ja moderni - Kahden aikuisen koti maalla

18.10.2018

Omakotitalon sisustussuunnittelu, Askola

Teksti ja kuvat: Katja Blomqvist

Suunnittelin kahden aikuisen kodin, jossa sisustus oli jämähtänyt 1980-luvulle. Talon ulkopuoli, sekä keittiö ja WC oli remontoitu jo aiemmin. Nyt oli vuorossa eteinen, olohuone, makuuhuone, sekä työ-/vierashuoneeksi remontin yhteydessä muuntuva kotoa muuttaneen pojan entinen makuuhuone. Toivomuslistalla oli neutraaleja sävyjä, sekä kevyt, ilmava ja moderni sisustus. Inhokkilistalla oli vanhanaikaiset huonekalut, kirkkaat värisävyt, sekä räikeät kukkatapetit.

Jo aiemmin tehty keittiöremontti määritteli lattian ja katon materiaalit ja värisävyt, jotka oli otettava huomioon suunnitelmia tehdessä.

Asiakas tilasi avaimet käteen -toimituksen, johon suunnittelun lisäksi sisältyi hankintojen tekeminen asiakkaan puolesta, sekä suunnittelun alla olevien tilojen kalustaminen.

Eteiseen valikoitui harmaa lattialaatta, joka sointui yhteen muualle tulevaan laminaattilattiaan. Pariskunta oli jo ennen suunnittelutyön aloittamista päättäneet, että eteisen puunvärinen puolipaneeli vaihdetaan vastaavaan valkoiseen. Parsikunnalla oli ennestään IKEAn lipastoja, jotka hyödynnettiin eteisessä. Vaatekaappeja he eivät sinne halunneet, vaan eteisessä hyödynnettiin siellä jo aiemmin ollut vaatenaulakko päällysvaatteille. 

Olohuoneen kaikki kalusteet uusittiin, keinutuolia lukuunottamatta. Lattia on samaa laminaattia koko asunnon läpi, jonka pariskunta on jo keittiöremontin yhteydessä valinnut. Olohuoneen tehosteseinällä halusin pehmentää huoneen yleisilmettä ja tuoda sinne hieman lämpöä hyvin vahvojen kontrastien rinnalle. Tehosteseinän materiaalina on lattialaminaatti. Muut seinät kaikissa huoneissa maalattiin sävyllä Tikkurilan valkoinen. Riittävän iso pehmeä nukkamatto maadoittaa huonekalut paikoilleen ja tuo myös pehmeyttä tilaan.

Isännän kitarat ja keinutuoli istuvat upeasti tehosteseinää vasten.

Takka oli uusittu jo aiempien remonttien yhteydessä. Takan eteen tuli sama harmaa lattialaatta kuin eteiseenkin.

Olohuoneeseen hankittu sohvapöytä on jalkojensa ansiosta samaan aikaan ilmava ja moderni. Puu tuo tilaan lämpöä.

Makuuhuoneen vaatekaapit uusittiin ja nyt säilytystilaa on runsaasti. Melkein kattoon asti ulottuvat kaapit tuovat tilaan korkeuden tuntua. Pariskunnan entiset sänky ja yöpöydät säilytettiin.

Myös makuuhuoneessa halusin pehmentää lattian ja valkoisten seinien kovaa kontrastia tehostetapetilla, jossa on hyvin hienovarainen ja pehmeä paisley-kuvio.

Turkoosi on emännän lempiväri, ja makuuhuoneeseen turkoosit petivaatteet sopivatkin mainiosti. Harmaat pitkät pellavaverhot luovat ylellisyyden tuntua.

Kotoa muuttaneen pojan entinen huone muuttui remontin yhteydessä työ-/vierashuoneeksi. Alun alkaen tähän huoneeseen ei pitänyt tulla tehosteseinää, mutta pariskunta tykästyi tapettiin, joka saneli huoneen muun värityksen. Tässä huoneessa uusittiin kaikki kalusteet. Työpöydän pinta jäljittelee betonipintaa. Vuodesohvan kangas ja väri on sama kuin olohuoneen sohvassa.