Sisustussuunnittelijan työ on pelkkää tyynyjen ja koriste-esineiden pakoilleen laittoa, vai onko?

02.03.2018

Ennakkoluulot sisustussuunnittelijan työstä saavat kyytiä TET-harjoittelussa

Teksti: Nicole Koskimaa / tet-harjoittelija

Olen ollut viikon mittaisessa tet-harjoittelussa Katjan luona. Käyn yhdeksännettä luokkaa ja tehtäväkseni Katja antoi minulle kirjottaa blogiteksti haluamastani aiheesta. En ole mikään taidokas tekstintuottaja, mutta toivon saavani päästä muodostuvat asiat oikeanlaisiin sanoihin.

Monesti ajattelen, että sisustussuunnittelijan työ on pelkkää tyynyjen ja koriste-esineiden paikoilleen laittoa. Ajattelin ennen, että suunnittelussa ei ole mitään ihmeellistä, sen kun läntää vain jotain ideoita. Kun otettiin puheeksi Katjan kanssa kaupoilla käyminen, ensimmäisenä ajatuksena tuli "Tuleepa helppo viikko, tykkään niin paljon kaupoilla olemisesta ja tavaroiden hypistelystä." Myöskin kalusteiden ja muun tavaran hommaaminen oli minusta hyvin yksinkertaista "ottaa sitä mistä tykkää". Todellisuudessa nämä asiat eivät ole niin, se tuli huomattua monesti viikolla. Esimerkiksi kun suunnitellaan sisustusta, ajatukset piirretään tai tehdään ideakartta kuvista. Kaupoilla käymisestä tuli painajainen. Ennen Ikeassa oli mukava käydä ja se oli kivaa, mutta nyt se ei ollut kivaa, kun täytyi saada paljon tavaraa mukaan. Ikeassa oltiin useampi tunti ja se ei ollut mikään käydään nopeasti vilkaisemassa. Tavaroiden valinta ei mennyt niin, että otetaan vaan kaikkea. Katja mietti koko ajan kokonaisuutta, sopiiko tämän sävyinen taulu sohvaan vai ei. Kaikki oli yhtä miettimistä.

Edellä mainitut ennakkoluuloni muuttuivat jo heti ensimmäisenä päivänä, kun menimme kerrostalotyömaalle. Matkalla sinne Katja kertoi siitä, kuinka hän on ollut sisäpintojen suunnittelussa mukana ja minkälaisia mutkia on tullut matkaan, joita nyt piti tulla sopimaan paikan päälle. Katselimme työmaalla laattojen sopivuutta eri paikkoihin ja miltä näyttää mikäkin paikka, kun laatat on laitettu paikoilleen. Se oli viikon ensimmäinen asia mitä en ollut koskaan kuvitellut sisustussuunnittelijan tekevän. Työmaalla käynnin jälkeen alkoikin koko työviikon mittainen shoppailurumba. Shoppailut olivat astetta suuremmat ja pitkäkestoisempia. Ostelimme pitkin viikkoa kalusteita, mattoja, koriste-esineitä, peittoja, tauluja ja sellaista mitä jokaisessa taloudessa on.

Maanantai, Tiistai, Keskiviikko ja Torstai oli ostospäiviä. Joka päivä työt alkoi kello 10:00 ja työpäivän loppumisesta ei ollut tietoakaan vielä kolmelta iltapäivällä. Päivät olivat pitkiä. En voi kertoa oikein mitään viikosta, kun Maanantai ja Perjantai olivat ainoat erilaiset päivät.

Perjantai oli leppoisa päivä "toimistolla" eli Katjan omassa kodissa. Tämän tekstin kirjoittaminen ei ollut helppoa kahden ison koiran huomionhaun keskellä. Yksi halusi rapsutuksia, toinen tarjosi lelua. Eiköhän tästä nyt tullut jonkunlainen kirjoitus.